Ga naar de inhoud

Smokkelen komt tot leven!

Smokkelen is van alle tijden. Tot op de dag van vandaag proberen smokkelaars grenswachten te slim af te zijn. ‘s Nachts via talloze sluiproutes, overdag verborgen in allerlei voorwerpen. Smokkelverhalen van vroeger en nu, verhalen die al vaker zijn verteld en nog steeds verteld moeten worden. Die verhalen komen tot leven tijdens de Schmuggeltocht op zondag 10 september a.s. Kunstwerk! levert hier haar bijdrage aan en de Turmac Cultuurfabriek is een van de startpunten. 

Voor de zesde keer organiseren culturele instellingen in het gebied van Emmerich am Rhein, Montferland, Oude-IJsselstreek, Isselburg en Zevenaar deze unieke fietstocht, waar iedereen aan kan deelnemen. Men kan kiezen uit twee vernieuwde en grensoverschrijdende routes via oude grensovergangen in de regio.

Start Schmuggeltocht
De oostelijke route kan men starten bij het Rheinmuseum Emmerich, Heemkundekirng Bergh in ’s-Heerenberg, Heimaathaus Anholt of bij de Bibliotheek Achterhoekse Poort in Ulft. De westelijke route kan men starten bij Rheinmuseum Emmerich, Heemkundekring Bergh in ‘s-Heerenberg, Bibliotheek Montferland in Didam of bij de Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar. Beide routes volgen de vroegere smokkelroutes tussen Nederland en Duitsland, waar fietsers onderweg verschillende oude grensovergangen passeren. Daar zullen ze worden gecontroleerd op smokkelwaar door ‘douanebeambten’.

Kosten
Starten kunnen de deelnemers tussen 10.00 en 14.00 uur op bovengenoemde locaties. Voor slechts € 5,-per persoon ontvangt men een route, een smokkelpaspoort en smokkelwaar. Kinderen betalen een bijdrage van € 2,50. Aanmelden vooraf is niet nodig. Op alle startlocaties is koffie en thee verkrijgbaar en er zijn elektrische oplaadpunten aanwezig.

Bijdrage Kunstwerk!
De Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar is zowel startpunt als uitgiftepost. Op vertoon van je smokkelpaspoort kan je op zondag 10 september a.s. vanaf 13.00 uur gratis het Liemers Museum bezoeken. Daarnaast ontvang je 10% korting op koffie/thee en gebak in Grand Café Hal12 in de Turmac Cultuurfabriek.

Overige activiteiten
Tijdens de fietstocht zijn er tot 16.00 uur allerlei activiteiten te beleven, zoals het bekijken van oude films en ansichtkaarten en kan je meedoen aan diverse leuke quizen. Vanaf 14.00 uur vindt de Day of Peace bij Schlösschen Borghees plaats. Het smokkelpaspoort geeft deelnemers tevens gratis toegang tot enkele bezienswaardigheden, zoals ‘t Raethuys en het Stadsmuseum in ’s-Heerenberg, het Rheinmuseum, de molen in Elten en het Heimathaus. Kinderen kunnen deze dag hun kleurplaat inleveren en mooie prijzen winnen. Deze kleurplaten zijn vanaf heden te verkrijgen bij het Barghse Huus in ’s-Heerenberg, de deelnemende bibliotheken en musea en bij de Tourist Info Centra in Emmerich en Elten.

Kijk voor het volledige programma en de locaties op www.schmuggeltocht.eu.

Extra informatie: in Duitsland is het Open Monumentendag. Veel monumenten zijn geopend. Niet alle monumenten liggen op de route, maar het is de moeite waard om even van de route af te wijken en deze monumenten te bezoeken.