Ga naar de inhoud

Vaste collectie

Onze vaste collectie vertelt het verhaal van de inwoners van de Liemers uit het verleden, het heden en de toekomst. Terwijl je rondloopt, ontdek je de geschiedenis door een geheel eigentijdse presentatie waarin de objecten je tegemoetkomen. Baan je een weg langs de immense tijdlijn die van de begane grond doorloopt naar de eerste verdieping. De historie wordt ingekleurd door de verhalen van de mensen; van de jagers en verzamelaars uit de steentijd tot de Liemerse inwoners van nu.

De voorwerpen die je in het museum tegenkomt, vertellen je van alles over de mensen die tijdens de prehistorie in deze regio woonden. Ook leer je meer over de bedrijven waar de inwoners uit de regio werkten, zoals Turmac en Gimborn/Pelikan. Oud en nieuw worden verbonden door thema’s als Tradities en Voorwerpen, terwijl foto’s en films interessante gesprekken op gang brengen tussen de verschillende generaties.

Los van de mensen die in de Liemers hebben gewoond, toont het museum ook de geschiedenis van de streek zelf. Dit doen we onder andere met tentoonstellingen, maar ook met vlogs die je een kijkje geven in de ‘Schatkamer van de Liemers’ (het depot).

Archeologie

Een collectie van alle tijden, met een focus op de Romeinen aan de Limes. Met onder andere objecten van Heiligdom Herwen Hemeling.

Turmac

Ontdek de grootste verzameling van objecten van sigarettenfabrieken Turmac Zevenaar en Laurens Den Haag

Gimborn

Deze collectie bevat objecten uit meer dan 100 jaar geschiedenis van de beroemde inktproducent Gimborn – Pelikan.

Kunstcollectie

Rondom het museum vind je werken uit verschillende kunstcollecties, waaronder de voormalige Peter Stuyvesant Collectie.

Documentatiecentrum

In het documentatiecentrum van het Liemers Museum kun je op afspraak digitaal foto’s, boeken, ansichtkaarten e.d. bekijken.

Tweede Wereldoorlog

Over de Brug bij Westervoort Oude IJssel, die van invloed was op het militaire verloop van de Tweede Wereldoorlog in het grensgebied.

Rivieren

Wat is de invloed van de ligging tussen Rijn, IJssel en Oude IJssel door de tijden heen?

Natuur

Een collectie met insecten, opgezette vogels, zoogdieren en een Liemers Herbarium, inclusief veldverslagen.

Religie

De Liemers is door de eeuwen heen altijd katholiek gebleven. Katholieke wortels zijn te zien in schutterijen en carnavalsverenigingen.

Archief

Ons archief is op afspraak te bekijken voor onderzoek. Neem contact op met ons om een afspraak te maken.