Ga naar de inhoud

Gastlenen

Jouw bibliotheekpas is jouw toegangsticket tot álle bibliotheken in Nederland! Ideaal voor als je op vakantie gaat in eigen land, want je hoeft geen koffer vol boeken mee te slepen. Maar ook als jij in een andere plaats werkt of studeert: leen wat je wil in de plaatselijke bieb. Met gastlenen leen je – vanuit je eigen abonnement – talloze media in een andere bibliotheek in Nederland.

Zo werkt gastlenen

Ga je voor de eerste keer naar een andere bibliotheek om iets te lenen? Neem dan je bibliotheekpas én een geldig legitimatiebewijs mee. Dit kan je paspoort of ID-kaart zijn, maar ook je rijbewijs of Nederlands vreemdelingendocument. Is jouw bibliotheekpas geschikt voor gastlenen, dan maakt de baliemedewerker een gastleenpas voor je aan.

Regels van het gastlenen

Leen je materialen in een gastbibliotheek, dan gelden hún leenvoorwaarden. En alles wat je daar leent, dien je ook weer in die bibliotheek in te leveren. Als gastlener kun je 2 verschillende materialen lenen, ongeacht wat je in de eigen bibliotheek hebt geleend. Let op: de herinneringen, reserveringen en dergelijke krijg je ook van de gastbibliotheek.

Verlengen en opzeggen

Zolang jouw lidmaatschap geldig is, wordt gastlenen automatisch verlengd. Wil je jouw gastlidmaatschap opzeggen, doe dit dan bij de desbetreffende gastbibliotheek. Zorg ervoor dat al jouw geleende materiaal weer is ingeleverd en dat alle openstaande boetes zijn betaald.