Ga naar de inhoud

Lezing Romeinse opgravingen

Onlangs is er een Romeins heiligdom ontdekt in Herwen-Hemeling. Om de details van deze unieke vondst te delen, organiseert Kunstwerk! op donderdag 20 oktober om 19.30 uur een bijzondere lezing in het Liemers Museum. Jos van Nistelrooy van Nederlandse Archeologie Vereniging (AWN) neemt de bezoekers mee door de periode voor en tijdens deze ontdekking. De lezing kost €5,- per persoon.

Over de lezing

Een opgraving komt niet vanzelf boven water. AWN ontving eind 2020 een tip over kleiwinning op een akker in de Geitenwaard bij Zevenaar, waarbij ijzertijdaardwerk te zien zou zijn. Na een onderzoek van AWN in de kleigroeve, kwamen vele ontdekkingen naar boven. Tot eind 2021 werd er gezocht naar voorwerpen uit de ijzertijd. Maar ineens werd daar ook Romeins aardwerk en metaal gevonden. Niet veel later werd er in een nieuwe kleigroeve nog meer Romeins werk gevonden. En toen ging het los! Tijdens een archeologische opgraving van RAAP is een tempel complex aan het licht gekomen. Jos van Nistelrooy heeft bij deze opgravingen als vrijwilliger meegeholpen aan het archeologisch onderzoek.

Over Jos van Nistelrooy

De interesse voor de relatie tussen archeologie en landschappen is bij Jos ontstaan tijdens zijn studie sociale geografie. Hij is lange tijd docent geweest aan de Andreas Scholengemeenschap in Zevenaar, en het latere Candea College in Duiven. Sinds 2008 is hij lid van AWN-17, afdeling Zuid-Veluwe en Oost-Gelderland en sinds 2017 penningmeester van de vereniging. Daarnaast is hij contactpersoon en veldwerkleider voor het project in de Geitenwaard.