Ga naar de inhoud

Informatiepunt digitale overheid (IDO)

Betalingsregeling aanvragen, een vraag stellen aan de gemeente of werk zoeken. Dat moet tegenwoordig allemaal via de computer. Maar veel mensen vinden dit nog lastig. Heb jij hierbij hulp nodig? Of ken je iemand die wel wat hulp kan gebruiken? Kom dan langs in de bibliotheek! Wij denken graag met je mee, geven je informatie zodat je verder kan óf we maken een afspraak met een organisatie die je verder helpt. En het mooie is: je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om hier gebruik van te kunnen maken!

Voor vragen of advies over de websites van de overheid kan iedereen terecht bij het IDO (de Informatiepunten Digitale Overheid) in de bibliotheken van Kunstwerk! in Duiven, Pannerden, Westervoort en Zevenaar.
Het IDO is gratis en is elke week open. Een afspraak maken is niet nodig. Je krijgt direct informatie waarmee je verder kunt of we verwijzen je door naar de juiste organisatie.

Inloopspreekuren IDO in de bibliotheek

Elke week is er een gratis inloopspreekuur in de bibliotheek. Je hoeft geen lid te zijn en een afspraak maken is ook niet nodig: loop gewoon even binnen en vertel ons waar we jou mee kunnen helpen!

Komt het niet uit om tijdens een inloopspreekuur langs te komen? Geen probleem! Ook buiten deze uren zijn er vaak professionals aanwezig die je verder kunnen helpen.

Locatie Dag en tijd
Duiven Woensdag van 10.00 tot 12.00 uur, Remigiusplein 11
Westervoort Woensdag van 14.00 tot 16.00 uur, Dorpsplein 115
Zevenaar Dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur, Kerkstraat 27
Pannerden Dinsdag van 14:00 tot 16:00, Claudius Civilsstraat 3

Wil je zelf leren computeren?

Wil je zelf kunnen zien wat er gebeurt op de websites van overheidsinstanties? Je kunt in jouw bibliotheek gratis computerles krijgen. Klik op onderstaande button, dan laten wij je zien wat er voor jou mogelijk is.

bekijk de mogelijkheden

Hulp bij jou in de buurt

Het IDO beantwoord algemene vragen over de digitale overheid. Wij helpen je bij het oplossen van jouw probleem. Dat kan ook door je te koppelen aan andere hulpbronnen bij jou in de buurt. Als je op de button hieronder klikt, kun je zien wie er klaarstaan om jou te helpen.

Bekijk andere hulpbronnen

Belastingdienst

Regel hier bijvoorbeeld je belastingaangifte, beheer toeslagen, vraag een inkomensverklaring aan, regel douane zaken en beheer je motorrijtuigenbelastingen.

CBR

Vraag hier je rijbewijs-examen en gezondheidsverklaring of medische keuring aan voor het verlengen van een rijbewijs voor 75-plussers.

CIZ

Het CIZ beoordeelt of de aanvrager in aanmerking komt voor zorg op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit is voor mensen die de hele dag zorg in de nabijheid of permanent toezicht nodig hebben.

Centraal Justitieel Incassobureau

Het Centraal Justitieel Incassobureau is er voor het innen van verkeersboetes. Het int ook de premie zorgverzekering bij wanbetalers.

DUO

Informatie voor studenten, inburgeraars en terugbetaler over studiefinanciering, schoolkosten, lesgeld, reizen en OV-kaart.

CAK

Het CAK helpt bij bijvoorbeeld het vaststellen en innen van de eigen bijdrage op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) en Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor de gemeenten.

Huurcommissie

De Huurcommissie is een onpartijdige organisatie voor het voorkomen, helpen oplossen en formeel beslechten van geschillen tussen huurders en verhuurders.

LBIO

Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen is het Informatiepunt over alimentatie.

Raad voor Rechtsbijstand

RvR regelt een eventuele bijdrage voor advocaat of mediator en regelt betalingen voor mensen in de schuldsaneringsregeling.

RDW

Geeft documenten af zoals kentekenbewijzen en rijbewijzen. Houdt toezicht op de staat van voertuigen (APK keuring). Registreert voer- en vaartuigen en hun eigenaren.

Rijksoverheid

Deze websites van de Rijksoverheid zijn een goed startpunt om meer over een bepaald onderwerp of regeling te leren. Dit is de website met uitleg en nieuws over wet- en regelgeving van alle ministeries.

SVB

De Sociale Verzekeringsbank beheert sociale verzekeringen, keert uit waar men recht op heeft, informeert over mogelijke veranderingen en controleert of betalingen rechtmatig zijn.

UWV

Meer info over uitkeringen rondom werkloosheid, de Participatiewet en voor vragen over ontslag en vrijwilligerswerk in combinatie met een uitkering via UWV.