Ga naar de inhoud

Manouck Kwakernaat

Van ambassadeur naar fraudeur

Op donderdag 18 januari geeft debuutschrijfster Manouck Kwakernaat een lezing over haar boek ‘Van Ambassadeur naar fraudeur’ in de bibliotheek in Westervoort.

Tijdens deze lezing, onder begeleiding van René Gademan, worden verhalen besproken van werknemers gerelateerd aan grensoverschrijdend gedrag binnen grote Nederlandse bedrijven. Na de benoeming van haar ambassadeursrol, kreeg Manouck Kwakernaat zelf ook te maken met een machtsstructuur binnen haar organisatie. Ze laat van dichtbij zien hoe het is om in een angstcultuur werkzaam te zijn. Kwakernaat is open over wat het emotioneel met haar heeft gedaan én geeft een inkijkje in het rechtssysteem. Manouck besloot de klokkenluider te zijn in haar boek ‘Van Ambassadeur naar fraudeur.’

 ‘Ik wil die strijd aangaan, hoe pijnlijk die soms ook is, om het misschien makkelijker voor andere werknemers te maken.’ (Manouck Kwakernaat)

De onderzoeken liegen er niet om. Volgens vakbond CNV hebben bijna drie miljoen werkenden soms te maken met intimidatie door leidinggevenden op de werkvloer. Twee van de tien medewerkers ervaart een angstcultuur op het werk (onderzoek Panelwizard). Psychologische veiligheid staat bovenaan als belangrijkste factor van effectieve teams. Daar kan Manouck zich volledig bij aansluiten: ‘Mijn doel is om een beweging op gang te krijgen waarbij het management van bedrijven in actie komt en vergelijkbare situaties stoppen.’

Kwakernaat was ambassadeur van een nieuw project, maar op een dag werd een onderzoek naar haar ingesteld. Ze behandelden haar als fraudeur en Manouck kwam in aanraking met een systeem die je niet beschermt tegen machtsstructuren. Vanaf dat moment reed ze met hartkloppingen naar het werk. Ervaarde ze collega’s die zich confirmeerden aan de machtscultuur en zich daardoor tegen haar keerden en wegkeken. Manouck ontdekte dat de machtscultuur niet stopte bij de bedrijfsgrenzen, maar zelfs doorliep in het rechterlijk proces.

Tijdens de lezing is het mogelijk om het boek ‘Van Ambassadeur naar fraudeur’ aan te kopen en te laten signeren door Manouck Kwakernaat.

Genre Lezing
Zaal Bibliotheek Westervoort
Locatie Bibliotheek Westervoort
Prijs

€ 0,00

Datum