Ga naar de inhoud

Kunstwerk! in actie tegen digitale criminaliteit

Ook wij zeggen op 2 april 2024: Echt niet Vandaag

In Oost-Nederland melden zich dagelijks gemiddeld 23 slachtoffers van digitale criminaliteit bij de politie. Slechts het topje van de ijsberg, want naar schatting doet slechts 2 op de 10 slachtoffers aangifte. Alle reden voor de politie Oost-Nederland om op dinsdag 2 april samen met meer dan 80 partners in actie te komen. Want of het nu gaat om een phishing mail, whatsapp fraude of ransomware: de gevolgen voor slachtoffers zijn groot. Daarom organiseert Kunstwerk! op dinsdag 2 april van 10.00 tot 11.30 uur in de bibliotheek in Zevenaar een gratis workshop om bewuster te worden van de gevaren van digitale criminaliteit.

Tijd voor actie
Daarom sluit Kunstwerk! zich aan bij de grote actiedag op dinsdag 2 april in Oost-Nederland. Want ook wij vinden het belangrijk ons steentje bij te dragen aan dit groeiende probleem. Samen met de politie, Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD), Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO) en het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland willen we meehelpen een trendbreuk te realiseren.

Onze actie
Op dinsdag 2 april komt politieman Guido van der Spek van 10.00 tot 11.30 uur in de bibliotheek in Zevenaar. Aan de hand van de film “Echt of nep” geeft hij uitleg hoe je zaken kunt voorkomen en waar je op dient te letten om zo bewuster te worden van de gevaren van digitale criminaliteit. Deze workshop is volledig gratis, wel dien je je even aan te melden door een e-mail te sturen aan digitaalhuis@liemerskunstwerk.nl.

Doel
Het doel van alle gezamenlijke initiatiefnemers is om aandacht voor het onderwerp te creëren en om samen met alle deelnemers aan de actiedag op minimaal 100 locaties in Gelderland en Overijssel preventieacties te organiseren. Deze acties zijn voor iedereen, maar met name voor minder digitaal vaardigen, zoals ouderen en laaggeletterden. Door deze actiedag willen we de bezoekers (blijvend) bewust maken van de gevaren van digitale criminaliteit. Ook willen we hen handvatten geven om zichzelf te beschermen. Om zo meer slachtoffers te voorkomen.