Ga naar de inhoud

Expositie Een dubbele binding

Het Liemers Museum organiseert regelmatig wisseltentoonstelling om een deel van haar historische collectie presentatie te combineren met hedendaagse kunst. Daarom zijn kunstenaars Marga Knaven en Liesbeth Doornbosch gevraagd voor een exclusieve expositie. Onder de naam Een dubbele binding maakten zij nieuw werk, waarbij op verschillende manieren de collectie van het museum leidend is geweest. De expositie Een dubbele binding is te bewonderen tot en met 10 april 2022.

Over Marga Knaven

Het werk van Marga Knaven hangt imposant in de hal voor het museum. Gefascineerd door de schutterij vaandels uit de voormalige Schuttersmuseum collectie heeft zij nieuw werk gemaakt. Vanuit de gedachte dat de hedendaagse Schutterij staat voor verbinding en gemeenschapszin, werd zij geraakt door de liefde en zorgvuldigheid waarmee de vaandels door de leden van de schutterij worden vervaardigd.
De materialiteit van het werk van Marga Knaven is veelzeggend en allesbepalend door de grote zwarte en losse delen rubber die zij gebruikt. Ze heeft nieuwe, uitgesproken en aanwezige entiteiten gecreëerd, die ze tussen de vaandels van elke afzonderlijke schutterij heeft gehangen. De genaaide verbindingen vormen verhalen die verwijzen naar een verleden die vervolgens een andere identiteit krijgen. Deze imponerende volumes met een psychologische lading vormen nu een nieuwe realiteit te midden van de bijzondere schuttersvaandels.

Over Liesbeth Doornbosch

Liesbeth Doornbosch vraagt zich vaak af: wie en waar ben ik? Met het telkens opnieuw stellen van deze vraag probeert ze inzicht te krijgen in de zogenaamde typische aard van plaats. Door het vertellen of verbeelden van een verhaal ontstaat een ruimte en omgekeerd, bij het maken en beleven van een ruimte, komen verhalen tot stand. Een (fictieve) architect A. speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van haar werk. Als mopperend en humorvol alter ego becommentarieert A. vaak tragische situaties en probeert hij alles provisorisch weer aan elkaar te praten en te lijmen. De collages, schilderijen, sculpturen en verhalen zijn geïnspireerd op en gemaakt met (beeld)materiaal uit de collectie van het Liemers Museum.