Ga naar de inhoud

Expositie “Bij het paard van de Geitenwaard”

Het eenvoudige leven vóór de komst van de Romeinen

De ontdekking van het Romeinse tempelcomplex Herwen-Hemeling in 2022 in de Geitenwaard bij Herwen was groot nieuws! Het bleek om een vindplaats te gaan van internationaal belang. Reden voor Kunstwerk! Liemers Museum om hieraan twee achtereenvolgende exposities te wijden. Vanaf zaterdag 25 maart t/m zondag 14 mei is de expositie “Bij het paard van de Geitenwaard” te zien in het Liemers Museum in Zevenaar. Deze expositie vertelt meer over de vondsten die voorafgaand aan de Romeinse ontdekking zijn gedaan bij de kleiwinning in de Geitenwaard. Het gaat hierbij vooral om vondsten uit de prehistorie, d.w.z. steentijd, bronstijd en ijzertijd. Vanaf juni zal dan de tweede expositie met de belangrijkste stukken van de tempelvondst te bewonderen zijn.

Ontdek het leven in de Geitenwaard tijdens de prehistorie

Duizenden jaren geleden leefden er al mensen in de Liemers. Er zijn overblijfselen gevonden van meer dan 10.000 jaar oud, toen nomaden door het gebied trokken. De belangrijkste vondst van de expositie in het Liemers Museum is het skelet van een begraven paard. Er zijn ook andere vondsten gedaan, zoals spinsteentjes, die men gebruikte bij het spinnen van wol, bewerkt vuursteen, speerpunten en slingerkogeltjes. Er ligt ook een mysterieus vloertje van keien. Een plek om goden te aanbidden? Om offers te brengen? Deze expositie geeft aan de hand van al deze vondsten een beeld van het leven voor de komst van de Romeinen.


Gratis entree

Als feestelijke start is deze bijzondere expositie op zaterdag 1 en zondag 2 april 2023 gratis te bezoeken. Op deze twee dagen zijn de openingstijden verruimd. Dit wordt aangeboden door de gemeente Zevenaar en Kunstwerk!, zodat inwoners van de gemeente Zevenaar de kans krijgen om kennis te maken met de bijzondere geschiedenis van het gebied waar zij wonen.


Meer informatie

Het Liemers Museum is zaterdag 1 april open van 10.00 – 17.00 uur en zondag 2 april van 12.00 – 17.00 uur.

Reguliere openingstijden Liemers Museum: ma t/m vr: 10.00 – 17.00 uur en op za en zo: 14.00 – 17.00 uur.
Adres: Turmac Cultuurfabriek, Kerkstraat 27 Zevenaar.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zevenaar.