Ga naar de inhoud

11 Years After ’11

Elf jaar na de vreselijke aanslag op Utøya in Noorwegen zijn drie leerlingen van het Liemerscollege in het kader van hun profielwerkstuk op studiereis geweest naar het eiland. Ze hebben van hun indringende bezoek een documentaire gemaakt. De premiere van deze film vindt plaats op 17 april. Het beloofd een interessante avond te worden want niemand minder dan Sinan Can gaat in gesprek met de leerlingen over het project.

Hoe weerbaar is een democratie?
Met de film als uitgangspunt gaan we dieper in op dit thema waarbij ook het publiek kan deelnemen aan het gesprek over dit interesssante vraagstuk. Deze avond maakt onderdeel uit van een breder programma over Vrijheid van de Provincie Gelderland.

De doelstelling van het programma
Vrijheid is om een impuls te geven aan bewustwording van de onschatbare waarde van vrijheid. Het is belangrijk dat iedereen zich bewust is van onze vrijheid, hoe wij met elkaar samenleven en deze vrijheid borgen voor de toekomst. Ingezet wordt op het vergroten van bewustwording rondom vrijheid. Door middel van prikkelende programmering rond het thema Vrijheid wordt in de hele provincie de link gelegd naar actuele vraagstukken zoals oorlog, burgerschap, polarisatie, meningsvorming, gender en inclusie.

Wie?
Wij zijn Diede Polman, Letizia Tammeling en Kayi Vermaeten. We zitten allemaal in het zesde leerjaar van het vwo op het Liemers College.

Wat?
In het kader van ons profielwerkstuk, wat wij maken voor het vak filosofie, zijn wij naar Noorwegen gegaan. Daar hebben we een documentaire gemaakt over de aanslag op Utøya en in Oslo op 22 juli 2011, met de focus op de reactie van de samenleving. Deze documentaire willen we graag met jullie delen.

Waar/wanneer?
Op 17 april (2023) presenteren wij onze documentaire. Deze premièreavond vindt plaats in de Turmac Cultuurfabriek te Zevenaar van 19:30 tot 21:30.

Waarom?
Zo’n twee jaar terug kwam de aanslag als onderwerp in de les aan bod. Wij hadden zelf geen idee waar het over ging. Wij zijn de generatie die het zich niet herinnert, en zoiets als dit mag nooit vergeten worden. Het is aan ons om hiervan te leren en dit mee te nemen, juist naar die volgende generatie, en samen de wereld een beetje beter te maken.

Dit evenement maakt onderdeel uit van de Vrijheidsdagen!
De première avond “11 years after ’11” op 17 april maakt onderdeel uit van De Gelderse Vrijheidsdagen, en valt onder het programma ‘Gelderland in Vrijheid’. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, Erfgoed Gelderland, Rijnbrink en Kunstwerk! in samenwerking met HOPE XXL, Q-Highschool en het Liemers College. Kijk voor meer informatie op www.vrijheidgelderland.nl.

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk, de zaal zit vol.