Ga naar de inhoud

De Tweede Wereldoorlog

De collectie over de Tweede Wereldoorlog is verdeeld over drie ruimtes.

De eerste ruimte behandelt de mobilisatie en de inval in de Liemers in mei 1940. Hier zijn uniformen, uitrustingsstukken en wapens van het Nederlandse en Duitse leger te zien.

In de tweede ruimte is aandacht besteed aan de burger bevolking in de Liemers en de gevolgen die de oorlog heeft gehad. Hier zijn voorwerpen en documenten te zien van de NSB. Daarnaast zijn gebruiksvoorwerpen te zien die betrekking hebben op het dagelijks leven. Bijzonder is het turflijstje dat de joodse familie Rosenberg bijhield van de dagen dat ze ondergedoken zaten. De familie Rosenberg had een herenmodezaak aan de Marktstraat in Zevenaar.

De derde ruimte behandelt de periode van 1944 tot aan de bevrijding in 1945. Hierin wordt aandacht besteed aan de luchtoorlog. In de vitrine zijn onder andere een Canadese vliegenier en vliegtuigonderdelen van neergestorte vliegtuigen te zien. Tevens staat hier een vliegtuigbom die bij Lobith is neergekomen. In de vitrine die is gewijd aan de bevrijding, is een Engelse motorfiets, BSA, met hierop een figuur van het Britse leger te zien. De bevrijding van Zevenaar wordt belicht door een Canadese soldaat. In de middenvitrine zijn gebruiksvoorwerpen van Duitse en geallieerde soldaten te zien. De gevechtshandelingen die betrekkingen hebben op de eerste en derde ruimte zijn te bekijken op kaarten.