Ga naar de inhoud

Kunstwerk! Liemers Museum en Landgoed Huis Sevenaer zijn praktisch buren en werken graag samen. Niet op de laatste plaats omdat Huis Sevenaer een landgoed is met een opmerkelijke geschiedenis. Deze historie wordt nu door middel van de fototentoonstelling Rechtvaardige Landbouw vertelt. Deze is tot en met zondag 26 februari a.s. geheel gratis te bewonderen bij het Liemers Museum in de Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar.

Fototentoonstelling
De fototentoonstelling Rechtvaardige Landbouw vertelt met foto’s en andere illustraties het verhaal van twee eeuwen Huis Sevenaer. In de gangen van de Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar – waar ook het Liemers Museum is gevestigd – wordt thema gewijs de familiegeschiedenis belicht van dit bijzondere landgoed. Centraal in de tentoonstelling staat de strijd van Hubert van Nispen van Sevenaer, die het landgoed landelijke bekendheid heeft gegeven. Dat het landgoed nog bestaat als laatste historische kasteelboerderij van Nederland, is aan hem en zijn medewerkers te danken.

Met deze fototentoonstelling treedt het Liemers Museum letterlijk en figuurlijk buiten haar oevers. De tentoonstelling hangt niet in, maar aan de buitenkant van het museum, in de gangen van de Turmac Cultuurfabriek.

Huis Sevenaer
Huis Sevenaer is een landgoed met een opmerkelijk geschiedenis. Het is bijna twee eeuwen lang het huis geweest van de adellijke familie Van Nispen van Sevenaer. De eerste jonkheer van die familie in Huis Sevenaer, Jan van Nispen van Sevenaer, streed in de 19e eeuw voor de katholieke zaak: de emancipatie van de het achtergestelde katholieke volksdeel. De laatste, jonkheer Hubert van Nispen van Sevenaer, zette zich met dezelfde grote vasthoudendheid in de 2e helft van de 20e eeuw in voor de biologische landbouw. Een landbouw zonder gebruik van pesticiden en kunstmest.

Rondleidingen fototentoonstelling Rechtvaardige Landbouw
In de wandelgangen van de Turmac Cultuurfabriek hangt tot 26 februari 2023 de prachtige fototentoonstelling Rechtvaardige Landbouw. Centraal in de tentoonstelling staat de geschiedenis van Huis Sevenaer en de strijd van jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer (1919-2012), voorloper van de biologische landbouw. Wil je een persoonlijke rondleiding, dan kan dat op vrijdagmiddag 10 februari en vrijdagmiddag 24 februari om 14.00 en 15.00 uur. De samenstellers van de tentoonstelling, Anne Lammers en Jaap Tanja, zijn dan aanwezig om tekst en uitleg te geven bij de foto’s voor iedereen die daar belangstelling voor heeft. Graag van tevoren opgeven op via infobalie@liemerskunstwerk.nl. De rondleidingen zijn gratis.