Ga naar de inhoud

80 jaar vrijheid

Herdenken, beleven en doorgeven

In 2025 vieren we 80 jaar vrijheid in Nederland. Een mijlpaal die we in De Liemers niet ongemerkt voorbij laten gaan. Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid – het is een kostbaar goed dat we moeten blijven koesteren, herdenken en doorgeven aan toekomstige generaties.

Met een uitgebreid programma vol kunst, cultuur, muziek en educatie staan we stil bij de gebeurtenissen van toen en de betekenis van vrijheid vandaag. We herdenken de offers die zijn gebracht, beleven de verhalen van onze regio en vieren de vrijheid die we samen delen.

Doe mee aan de activiteiten en laat je inspireren. Want vrijheid is iets wat we samen maken, elke dag opnieuw.

Bekijk hier het volledige programma en ontdek hoe jij mee kunt doen!


The Forces Sweethearts

We´ll Meet Again!

Met de voorstelling ‘We’ll meet again’ staat zangtrio The Forces Sweethearts stil bij 80 jaar vrijheid in Nederland. Herinneringen worden tot leven gebracht dankzij muziek uit de jaren ‘30, ‘40 en ‘50, afgewisseld met pakkende gedichten en anekdotes uit de tijd rondom de Tweede Wereldoorlog. Bekende hits van onder anderen Vera Lynn, Doris Day en The Andrews Sisters komen voorbij. Dankzij hun prachtige driestemmigheid, swingende danspassen en stijlvolle outfits maken The Forces Sweethearts deze voorstelling tot een feest der herkenning.


Gratis vertoning documentaire over Britse piloot Mervyn Wheatley in Filmhuis Zevenaar

Op vrijdag 4 april is in het Filmhuis Zevenaar een bijzondere documentaire te zien over Mervyn Wheatley, de eerste Britse piloot die boven Nederland sneuvelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn geheime missie, zijn onbewapende Spitfire en het belang van luchtfotoverkenning staan centraal in deze indrukwekkende film.

Een vergeten held, een bijzonder verhaal
Op 22 maart 1940 wordt de Spitfire van Mervyn Wheatley neergeschoten boven de Liemers. Dit maakt zijn toestel de eerste Spitfire die verloren gaat in de oorlog, zelfs voordat Nederland officieel betrokken was. Het verhaal van Wheatley en zijn gevaarlijke missie dreigt in de vergetelheid te raken, maar onderzoeker Sander Woonings zet zich al sinds de jaren negentig in om dit te voorkomen. Zijn speurwerk leidde tot de oprichting van een monument in Herwen en nu ook tot deze documentaire.

In samenwerking met Liemerse filmmakers Paul Haans en Sascha Wensveen werd het verhaal van Wheatley vastgelegd. Door middel van archiefmateriaal, ooggetuigenverslagen en deskundige analyses wordt niet alleen teruggeblikt op de historische gebeurtenis, maar ook gekeken naar het belang van luchtfotoverkenning in oorlogstijd en vandaag de dag.

Gratis vertoning in het kader van 80 jaar Vrijheid
De documentaire wordt vertoond als onderdeel van 80 jaar Vrijheid in de Liemers, een initiatief van Kunstwerk! om oorlogsverhalen levend te houden. De vertoning is gratis bij te wonen.

 

Wanneer: Vrijdag 4 april
Tijdstip: 11.00 uur & 12.00 uur
Locatie:  Filmhuis Zevenaar

Mis deze unieke kans niet om het aangrijpende verhaal van Mervyn Wheatley te ontdekken en stil te staan bij de geschiedenis die zich in onze regio heeft afgespeeld.


Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)

WO2 Wandeling door Zevenaar – Loop mee op 5 april

Op zaterdag 5 april organiseren de werkgroep 4 mei, Kunstwerk! Liemers Museum en Vereniging Veteranen Zevenaar een bijzondere wandeltocht door het centrum van Zevenaar. Onder begeleiding van een gids bezoek je plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Op verschillende locaties vertellen mensen die de oorlog hebben meegemaakt hun persoonlijke verhaal.

Datum: Zaterdag 5 april
Tijd: Vanaf 10.30 uur
Duur: Circa 2 uur, ongeveer 1,5 km
Voor wie: Iedereen vanaf 11 jaar
Kosten: Gratis, vrije gift welkom
Startpunt: Liemers Museum, Turmac Cultuurfabriek

Aanmelden kan tot en met donderdag 3 april 2025 via deze website  of telefonisch via Kunstwerk! Liemers Museum: 085 040 9971.
Loop mee en ontdek de verhalen achter de geschiedenis van Zevenaar.


Lezing Rob Oudkerk over de Joodse Raad

Kunstwerk! de Bibliotheek organiseert in samenwerking met Rebers Boek en Buro en Danny vd Kracht op vrijdagavond 2 mei a.s. om 20.00 uur een lezing/interview met Rob Oudkerk. Tijdens deze avond vertelt Rob over zijn boek “De Kinderen van Virrie”. Met hun verhaal maakte de NPO-serie De Joodse Raad grote impact op het publiek.

In de oorlogsjaren hielp Virrie Cohen ruim vijfhonderd kinderen te redden van deportatie naar de concentratiekampen. Zij was een dochter van David Cohen, een van de twee voorzitters van de Joodse Raad, die door de Duitse bezetters gedwongen werd lijsten aan te leggen van Joden die later massaal vergast zouden worden in een van de concentratiekampen. De relatie van Virrie met haar vader heeft altijd in het licht gestaan van hun oorlogservaringen. En in het licht van de vijfduizend kinderen die zij niet heeft kunnen redden.

In het boek, wat tijdens deze avond wordt besproken, staan authentieke herinneringen van Virrie aan haar familie en de oorlog, van ver voor de oorlog tot na de oorlog, opgeschreven in een schrift met veel foto’s, dat zij vlak voor haar dood in 2008 aan haar zoon Rob Oudkerk gaf. Hij zat vele jaren soms nachtenlang bij zijn moeder die met haar handen voor haar ogen zwijgend en soms pratend haar verschrikkingen met hem deelde.

Oud-huisarts en ex-politicus Rob Oudkerk groeide op in een joodse familie die zwaar was getraumatiseerd door de oorlog. Hij verloor zijn vader aan zelfdoding. Zijn moeder was een verzetsheldin, maar zou haar leven lang nachtmerries over de oorlog hebben. ‘Mijn ouders waren twee angstige mensen. De koffers stonden altijd klaar, want je wist nooit wanneer ze je weer zouden komen halen.”

Vrijdag 2 mei 2025
Aanvang 20.00 uur
Kunstwerk! de Bibliotheek Zevenaar in samenwerking met Rebers Boek en Buro
Na afloop is er gelegenheid tot boekverkoop en signeren.
Kerkstraat 27-C, 6901 AA Zevenaar
Prijs: € 10,-


Kees van der Spek

Oplichters ontmaskerd

Kees van der Spek is een bekende Nederlandse presentator, regisseur en (misdaad)journalist. Hij is wekelijks te zien in zijn programma Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt, waarin hij met een verborgen camera op zoek gaat naar oplichters, fraudeurs, dieven en andere criminelen. Tijdens deze avond in Het Musiater wordt Kees van der Spek geïnterviewd door Danny van der Kracht.


Lezing over ‘Het verraad van de Jordaan’ door Stephanie Biesheuvel

Kunstwerk! de Bibliotheek Westervoort organiseert in samenwerking met Rebers Boek en Buro en Rene Gademann op vrijdagavond 16 mei a.s. om 20.00 uur een lezing/interview met Stephanie Biesheuvel. Tijdens deze avond vertelt Stephanie over haar nieuwe boek Het verraad van de Jordaan. Het verzwegen verleden van een Amsterdams NSB-gezin.
Wat als je familieleden verraders blijken te zijn? Blijf je zwijgen? Of doorbreek je de stilte en ga je graven naar de waarheid?

Toen haar overgrootvader in een krantenartikel werd genoemd als de mogelijke verrader van Anne Frank, stuitte Stephanie Biesheuvel op een groot familiegeheim. Het vormde de start van een zoektocht naar haar verzwegen familiegeschiedenis. In verschillende archieven vond ze dossiers vol met oorlogsmisdaden van haar familieleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ene ontdekking nog gruwelijker dan de andere. Zij collaboreerden met de nazi’s en maakten zich schuldig aan verraad van Joden en buurtgenoten, iets waarover na de oorlog altijd is gezwegen. Dit jarenlange zwijgen wordt nu eindelijk doorbroken.
Stephanie Biesheuvel is auteur en podcastmaker. In dit persoonlijke boek gaat ze op zoek naar het verzwegen verleden van haar eigen, omstreden familie. Tegelijk met het boek maakte Stephanie ook de gelijknamige podcast.

Aanvang 20.00 uur
Kunstwerk! de Bibliotheek Westervoort in samenwerking met Rebers Boek en Buro
Na afloop is er gelegenheid tot boekverkoop en signeren.
Bibliotheek Dorpsplein 115 Westervoort


Solo Stories

’t Hooge Nest met Fockeline Ouwerkerk

Als schrijfster Roxane van Iperen samen met haar gezin een oude villa in de bossen van Naarden betrekt, weet ze niets van de geheime geschiedenis van dit huis. Onder hetzelfde dak runden twee Joodse zussen ooit een van de grootste onderduikadressen van Nederland. Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog wordt hun waargebeurde verhaal vanuit het heden tot leven gewekt in de monoloog ’t Hooge Nest. Wie waren de bewoners van het huis? En wat maakte hen zo moedig?