Skip to content

Archeologiedagen

De Archeologiedagen op 14, 15 & 16 juni 2024 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni zijn er twee bijzondere activiteiten bij Kunstwerk!. Ga underground bij de archeoloog en ontdek jouw geschiedenis!

Lezing: Romeinen in de Liemers – castellum of castella?

Dat er bij Herwen een Romeins militair fort moet hebben gestaan, daar zijn archeologen het over eens. Maar kan het zo zijn dat er in de Liemers niet één maar twee castella’s langs de Rijn stonden? En kunnen enkel baggervondsten hier bewijs voor leveren? Dus vondsten zonder archeologische context? Onderzoeker Wil Kuijpers denkt van wel.

Met zijn metaaldetector doorzocht Wil tientallen jaren grindhopen op de Rijnkade in Arnhem. Het leverde honderden Romeinse voorwerpen op waaronder munten, fibulae, sieraden, speerpunten en zwaarden. Uit het grindgat van de Loowaard bij Duiven werden bovendien ook nog eens honderden aardewerken vondsten opgebaggerd. Op basis van deze vondsten en een studie naar de bewoningsgeschiedenis van de Loowaard, concludeert Wil dat hier in de eerste eeuw een Romeins castellum is gesticht. En dat het castellum naast de militaire functie waarschijnlijk ook een civiele bewoning heeft gekend. Hij schreef er een boek over: Het Romeinse castellum in de Loowaard.

Hebben we hier te maken met een stukje nieuwe informatie dat aan onze kennis over de Romeinse limes in Nederland kan worden toegevoegd? Tijdens een lezing op vrijdagmiddag 14 juni vertelt Wil Kuipers hier meer over!

Datum: vrijdag 14 juni
Tijd: 15.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur)
Locatie: Turmac Cultuurfabriek, ruimte Jan Schoonhoven (Kerkstraat 27, 6901 AA Zevenaar)
Kosten: € 2,50 per persoon, Gratis voor museumkaarthouders/vrienden van het Liemers Museum

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)

Wandeling: Romeins heiligdom in Herwen

In 2022 werd in Herwen een bijna compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom ontdekt, een opzienbarende archeologische vondst van internationale waarde! Wil je hier meer over weten? Meld je dan aan voor de gratis wandeling die Kunstwerk! hierover organiseert op zaterdag 15 juni.

Tijdens de wandeling neemt archeoloog Jan Verhagen je mee op een ontdekkingsreis door de Romeinse geschiedenis van Herwen. Hij vertelt je meer over deze historische locatie, gelegen nabij het UNESCO Werelderfgoed Romeinse Limes, de plek waar overblijfselen van meerdere tempels en complete votiefstenen en wij altaren, opgedragen aan verschillende goden en godinnen, zijn gevonden. Deze vondsten bieden een zeldzaam inkijkje in een Romeins heiligdom.

Voor de wandeling van ca 4 km trekken we ongeveer 2 uur uit. De wandeling start om 13.30 uur bij de parkeerplaats Putmanskrib bij Herwen. Het aantal plaatsen is beperkt.

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)

Bezoek het Liemers Museum

Naast deze twee activiteiten in het kader van de Nationale Archeologiedagen (14 t/m 16 juni), is ook de ‘Venus van de Liemers’ te bewonderen in het museum. Dit is een deel van een Romeins Venusbeeld en voor Nederland een uniek stukje erfgoed. Het is het enige van dit formaat dat in Nederland is gevonden. Dankzij 3D-scan technologie van alle kanten kan worden bekeken.