
Details
Start | zie beschrijving |
Locatie | Liemers Museum, Zevenaar |
Beschrijving
Sevenaer, stad in de middeleeuwen
De Liemers was een groot moerassig gebied. Zevenaar ontstond bij een doorwaadbare plaats in het riviertje de Aa, een zijrivier van de Rijn. Zevenaar komt al in 1047 in een akte voor. Het heet dan Subenhara. Later wordt het ook geschreven als Sevenharen, Siuevar of Sevenar. -hara is een oud woord voor een zand- of heuvelrug. 'Zeven' spreekt voor zichzelf.
Hoewel er dus veel landeigenaren waren in de Liemers, is de plek waar Zevenaar ontstond altijd het terrein geweest van Gelre en/of Kleef. Op de goed verdedigbare, overzichtelijke plek bij de Aa werd al vroeg een versterkte woning, een burcht, gebouwd om het omliggende gebied te controleren. Het was de woning van de hoofdman en de soldaten die het gebied moesten verdedigen.
De burcht wisselde regelmatig van eigenaar. Dan weer was 'ie Kleefs, dan Gelders. Uiteindelijk kwam de burcht definitief in handen van het hertogdom Kleef. De fundamenten zijn nog te zien op het Masiusplein.
Zevenaar een stad
Op 24 januari 1487 krijgen de burgers van Zevenaar van hertog Johan II van Kleef, graaf van Mark, stadsrechten. Zevenaar mocht nu markten houden, rechtspreken, en muren bouwen.
Toen Zevenaar stadsrechten kreeg woonden er ongeveer 500 burgers. Behalve de muren was Zevenaar een stad als alle andere: een markt, een kerk, ambachtslieden, maar twee straten die met stenen waren verhard, houten huizen, en eigen regels. Die gingen bijvoorbeeld over het schoon houden van je eigen stoepje, en dat je niet mocht roken op straat. Kortom, Zevenaar groeide uit tot een stad, waar tot op heden nog steeds verschillende 'getuigen’ van zijn.
Aan de hand van een speurtocht, met verschillende opdrachten ontdekken en leren de leerlingen alles over Zevenaar uit de Middeleeuwen. De wandeling start in de klas met een korte (digitale)presentatie in de klas, waarin de leerlingen onder andere aan de hand van een korte film een beeld krijgen van Zevenaar in de Middeleeuwen. Daarna gaan de leerlingen in groepjes het vragenformulier invullen tijden de stadswandeling.
Deze activiteit sluit bijzonder goed aan op het project 'Vroege Middeleeuwen'.
Doelgroep: groep 7, 8
Tijd/duur: 1 uur
Bijzonderheden: minimaal 3 weken van te voren aanmelden via k.degen@liemerskunstwerk.nl
Lesmateralen: de presentatie krijgt u digitaal toegestuurd. Daarnaast de docentenhandleiding met de opdrachtformulieren voor de leerlingen.
Kosten: € 25,- per groep