Skip to content

Ferry Zandvliet overleefde aanslag Bataclan

Ferry Zandvliet overleefde de terroristische aanslag op concertgebouw Bataclan in Parijs in 2015

Een aanslag overleven is één ding, maar er een kans in zien om de hulpverlening te verbeteren is een tweede. Ferry Zandvliet overleefde de terroristische aanslag op concertgebouw Bataclan in Parijs in 2015 en schreef daar het boek Souvenirs over. Kunstwerk! heeft, in het kader van de Vrijheidsdagen, Ferry Zandvliet uitgenodigd om op dinsdag 18 april om 14.30 uur in de Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar te vertellen over zijn ervaringen. Leerlingen van het Liemers College komen luisteren naar zijn bijzondere verhaal, maar iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom. Graag hieronder aanmelden. De toegang is gratis.


Achtergrond informatie vrijheidscollege

In het Vrijheidscollege van Ferry gaat hij in op wat het betekent om op de vlucht te moeten slaan, om alles achter te laten en te zoeken naar een plek waar je veilig bent. Ferry vertelt hoe je
dan op mensen moet kunnen bouwen, vertrouwen en hoe dat gegeven soms uit onverwachte hoek komt. Over het gebrek aan goede slachtofferhulp in Nederland, de enorme mediabelangstelling die hij over zich heen kreeg na de aanslag, en hoe hij de posttraumatische stressklachten heeft omgezet in een inspirerend verhaal. ‘Ik ben uit dankbaarheid gaan leven’. Sinds de aanslag is hij van een hoop woede af, heeft hij zijn carrière compleet over een andere boeg gegooid. Zandvliet geeft over de hele wereld motivational speeches.


Het boek Souvenirs

Ferry is een ‘ouwe zeikerd’. Hij is boos. Op zijn omgeving, op de scheiding van zijn ouders, op alles wat niet goed loopt, op de wereld in het algemeen. Tot 13 november 2015. Dan is hij met vrienden bij een concert in het Parijse theater Bataclan als drie mannen met Kalasjnikovs het vuur openen in de volgepakte zaal. Ferry ziet en voelt hoe tientallen mensen naast hem worden gedood. Even weet hij zeker dat ook zijn leven voorbij is. Maar kruipend door het bloed en over de lichamen weet hij wonder boven wonder te ontsnappen. Die ervaring verandert zijn leven. Langzaam maakt zijn boosheid plaats voor dankbaarheid en vergeving, met als hoogtepunt het feit dat hij bevriend raakt met de vader van één van de aanslagplegers. Hij vertelt zijn optimistische verhaal voor een steeds groter publiek. Zo verandert de ‘ouwe zeikerd’ in een inspirator. Dit is een boek over Ferry’s ervaringen van die vreselijke vrijdagavond en de vijf jaar erna: ervaringen die hij niemand gunt, met gevolgen die hij nooit had willen missen. Souvenirs is een les in het accepteren van het onacceptabele en in het vergeven van het onvergeeflijke.

 

Het vrijheidscollege van Ferry Zandvliet is op dinsdag 18 april om 14.30 uur in de Cultuurhal van de Turmac Cultuurfabriek, Kerkstraat 27 te Zevenaar (inloop vanaf 14.00 uur).


De toegang is gratis, aanmelden is niet meer mogelijk.